До 25 години ще имаме нужда от ресурсите на три планети

...
До 25 години ще имаме нужда от ресурсите на три планети
Коментари Харесай

Една памучна тениска = 2700 л прясна вода

До 25 години ще имаме потребност от ресурсите на три планети като нашата, в случай че продължим да използваме ресурсите на Земята по този начин, както сме привикнали. Суровините не са неограничени. Свидетели сме и на внезапни промени в климата. Тези два фактора изискват от обществото да премине към въглеродно неутрална, екологично устойчива и чиста от замърсители стопанска система.

Развитието на кръговата стопанска система, в която ресурсите и продуктите се употребяват дълго време и се рециклират, ще понижи излъчванията на въглеродни излъчвания, ще подтиква икономическия напредък и ще сътвори благоприятни условия за работа.

Европейската  комисия е идентифицирала седем основни бранша за създаване на кръговата стопанска система и в тях са нужни промени  - от дизайна през производството до потреблението им от крайните консуматори. Единият от тези браншове е текстилният. 

Всяка година  в Европейския съюз се изхвърлят 5 млн. тона текстил, купуваме близо 15 кг годишно, а изхвърляме 11 кг текстил . Неслучайно го назовават " новата пластмаса ". Потреблението на Стария континент е четвърто по степен на влияние върху околната среда и климатичните промени.  Едва 22% от текстилните боклуци след приложимост се събират разделно за наново прилагане или преработване , останалата част се изгаря или депонира, сочат данните на Еврокомисията. 

В ерата на бързата мода - производството на огромни количества евтини облекла,  средностатистическият човек купува 60% повече облекла, в сравнение с преди 15 години, като всяка движимост се съхранява двойно по-кратко , сочат данни на Организация на обединените нации, съобщи БНР.

Пет пъти тежестта на Националния замък на културата, което е  над 100 хиляди тона, толкоз текстил изхвърляме годишно единствено в България. Едва 2% от тях се рециклират , а сред 50 и 70% от събраните облекла и другите текстилни артикули в Европа са годни за приложимост, оповестяват от Асоциацията по преработване на текстил в България. 

Представители на страните от Европейския съюз и на Европейския парламент оповестиха, че са постигнали  съглашение да бъде прекъсната практиката огромните вериги за търговия на дребно да унищожават облеклата, които не са съумели да продадат , съобщи ДПА. Предвижда се изключение за дребните компании и директен интервал за осъществяване на възбраната за междинните по величина компании.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР